Android @GoogleAndroid AppsWhat's New

Peste 50 de organizatii cer eliminarea aplicatiilor bloatware de pe Android

Privacy International cere companiei Google sa elimine aplicatii preinstalate de pe Android

Stim cu totii ca la cumpararea un smartphone cu Android, acesta vine la pachet cu un set de aplicatii preinstalate, pe care nu avem acces sa le dezinstalam de pe sistemul de operare Android. Multe din aceste aplicatii consuma din resursele hardware ale device-ului (CPU, memorie, spatiu de stocare), fara ca simplul utilizator sa poata impiedica acest lucru.

Intr-o scrisoare deschisa semnata de peste 50 de organizatii, “Privacy International” cere Google sa renunte la aceste aplicatii bloatware pe sistemul de operare Android sau sa permita utilizatorilor dezinstalarea acestora la initializarea smartphone-ului.
Aplicatiile venite preinstalate, multe dintre ele nu sunt prezente nici in Google Play, iar privilegiile si accesul lor la informatiile din sistem sunt mult peste cele ale aplicatiilor obisnuite. Se arata in scrisoare ca 91% dintre aplicatiile bloatware nu sunt prezente in Google Play iar utilizatorii nu acces la informatii privind activitatea acestora pe sistem. Totodata, accesul ridicat la nivel de sistem de operare, pot face brese in securitate, iar date personale ale utilizatorilor pot ajunge la terte persoane sau companii.
Acest lucru nu se poate intampla cand instalam o aplicatie obisnuita din Google Play. Inainte de instalare, utilizatorul trebuie sa accepte o serie de permisiuni ale aplicatiei pe sistemul telefonului mobil, si-i sunt aduse la cunostinta si motivele acestor cereri.

In scrisoare, se cere companiei Google ca aceste aplicatii preinstalate sa respecte si ele restrictiile din Google Play, iar sistemul de actualizare al lor sa fie acelasi cu al aplicatiilor standard, fara a fi nevoie de un cont separat pentru acest proces.

In prezent, daca cumparam sa zicem, un smartphone Samsung de la un operator de telefonie mobila, pe Android o sa regasim aplicatii preinstalate atat de Samsung cat si de operatorul de la care am achizitionat device-ul. Multe dintre aceste aplicatii nu mai primesc actualizari sau daca ele au fost retrase dupa un timp, utilizatorul va ramane cu o aplicatie total inutila si nesigura pe smartphone. Am vazut personal zeci de astfel de aplicatii pe Android, care desi retrase, ele nu puteau fi dezinstalate.

Ramane de vazut daca Google va luat o decizie pozitiva in acest sens sau va continua cu aceasta practica si pe viitor.
Cert este ca majoritatea acestor aplicatii aduc profit in mod direct sau indirect, iar renuntarea la ele ar fi o mica gaura in venituri, atat pentru producatorii de device-uri cat si pentru operatorii prin care se vad acestea.

Utilizatorii de iPhone si iPad au avantaj imens in ceea ce priveste aplicatiile preinstalate. In primul rand ca Apple nu permite operatorilor intermediari sa vina cu propriile aplicatii preinstalate pe iOS, iar incepand inca din urma cu 2 ani, Apple a dat frau liber si la dezinstalarea aplicatiilor traditionale de pe sistemul iOS. Astfel ca utilizatorii pot dezinstala aplicatii Apple precum: Mail, Reminders, Notes, Calendar, Music, iTunes Store, Home si multe altele.

stealth

Editor articole de tehnologia informatiei, gadget si telefoane mobile.

Leave a Reply

Back to top button