Android @GoogleWhat's New

Cum va mari Android P perioada de utilizare a bateriilor pe smartphone

Android P, va fi cu siguranta un pas urias pentru Google in ceea ce priveste dezvoltarea sistemelor de operare Android atat pentru device-urile companiei cat si pentru ale altor mari producatori. Despre unele dintre capablitatile Android P am mai scris intr-un articol. Capabilitatea de rotire a ecranului atat in aplicatii cat si in setari. Practic cam acelasi lucru pe care-l fac in prezent iPad-urile Apple.

O alta caracteristica a sistemului Android P va prelungi semnificativ perioada de viata a bateriei smartphone-urilor. Cea mai mare problema in ziua de azi producatorilor de telefoane mobile, stim cu totii ca este perioada de viata / de rulare a bateriei. Pentru un smartphone butonat frecvent pe o conexiune 4G, este necesara o reincarcare dupa doar cateva ore. Google incearca sa schimbe ceva anul acesta si sa rezolve aceasta problema in viitorul Android P.

Aflat momentan in stadiul de dezvoltare Beta, Android P a primit doua caracteristici foarte importante. Adaptive Battery si Adaptive Brightness.

Ce inseamna Adaptive Battery si la ce o sa foloseasca posesorilor de Android

Aceasta noua functie seamana foarte mult cu ce incearca sa faca Apple pe device-urile iPhone. Adica sa prioritizeze aplicatiile si serviciile pe care le utilizati cel mai mult, iar cele mai putin folosite sa fie dezactivate pana la solicitarea utilizatorului. In acest fel atat memoria cat si procesorul smartphone-ului vor consuma mult mai putine resurse energetice din baterie.


Caracterisitica Adaptive Battery va “invata” cum folositi telefonul. Ce aplicatii si servicii rulati cel mai mult si cand le folositi. Cele mai putin utilizate vor fi dezactivate si nu vor mai putea rula in background chiar daca acestea vor trimite solicitari catre sistem. Practic va fi blocata functia wakelocks pentru aplicatii care nu au neaparata nevoie sa “trezeasca” telefonul, deoarece nu le utilizati foarte des.
De exemplu, daca folositi aplicatia Facebook cu precadere noaptea, Adaptive Battery va invata acest lucru iar in cursul zilei aplicatia Facebook nu va avea acces ruleze in background. Ii se va permite acest lucru noaptea, atunci cand dvs. folositi de obicei aplicatia. Potrivit Google, in timpul testelor Adaptive Battery a redus cu pana la 30% consumul de energie al bateriei. In termeni simpli acest lucru inseamna ca odata cu introducerea Adaptive Battery pe Android P, in loc de 10 ore de utilizare, bateria unui smartphone o sa tina 13 ore.

Ce este si cum va functiona Adaptive Brightness pe Android P

Aparent ar fi vorba despre vechea caracteristica de adaptare a luminii display-ului / ecranului in functie de lumina ambientala. Totusi Adaptive Brightness vine cu modificare foarte importanta. La fel ca in cazul  Adaptive Battery, sistemul de operare va invata care va sunt preferintele. De aceasta data va memora cum va place sa tineti intensitatea luminii in functie de lumina ambientala. Senzorul ambiental va regla lumina in functie de cea din mediul in care va aflati, insa daca dupa ce lumina s-a reglat automat utilizatorul ii va schimba setarile, Adaptive Brightness va tine minte acest lucru si va tine cont la urmatoarea operatiune. Mai exact, daca ajungeti cu telefonul de la lumina la intuneric, senzorul va reduce substantial intensitatea luminoasa a ecranul. Daca dvs. o sa setati o intensitate mai mare decat cea stabilita de sistem, data viitoare acesta nu va reduce lumina mai mult decat ati stabilit-o initial.
Acest lucru nu va ajuta neaparat la marirea timpului de utilizare al bateriei. Multi utilizatori prefera in mod gresit sa utilizeze o lumina puterca a ecranului chiar daca sunt intr-un mediu intunecat. Ceea ce nu este bine nici pentru sanatatea ochilor si nici pentru bateria device-ului.

Ramane de vazut cum va arata foarma finala a Android P, iar adevaratele performante ale noilor inovatii vor fi vizibile (sau nu) dupa o perioada de utilizare pe device-uri.

stealth

Entuziast al universului Apple, scriu cu placere tutoriale si articole, atat despre iPhone cat si despre smartphones cu Android. Te voi ajuta sa rezolvi problemele pe care le intampini in setarile Android sau iOS, sa rezolvi erori si sa gasesti cele mai bune trucuri si aplicatii pentru telefonul tau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button