Android @GoogleWhat's New

PowerOffHijack, un nou virus pentru Android

AVG a descoperit un nou virus pentru Android, care poate prelua controlul dispozitivului infectat, chiar si in momentul in care utilizatorul crede ca acesta este oprit. Software-ul poarta denumirea de PowerOffHijack si atunci cand ruleaza poate trimite SMS-uri, poate initia apeluri si poate capta imagini cu ajutorul camerei foto. Cred ca cel mai interesant lucru in legatura cu acest virus este modul in care acesta opereaza, care este extrem de simplu si ingenios.

Din momentul in care a fost infectat, dispozitivul mobil nu mai are acces la functiile clasice de pe butonul de power. Atunci cand apesi lung pe buton, apare meniul clasic de pe Android, iar in termeni vizuali, procesul de oprire arata la fel cu cel standard. Insa, totul este doar o iluzie, creata de virusul PowerOffHijack. Din informatiile disponibile momentan reiese ca acesta actioneaza doar atunci cand telefonul mobil se afla in starea aceasta falsa de oprire.

Virusul PowerOffHijack a fost descoperit de catre AVG pe dispozitive din China, peste 10.000 de dispozitive fiind deja afectate. Acesta afecteaza exclusiv smartphone-uri pe care ruleaza cea mai recenta versiune de Android, 5.0 Lollipop.  Sa speram ca daca virusul a fost descoperit, Google sa repare vulnerabilitatea in versiunile viitoare ale sistemului de operare, in cazul in care este vorba despre o problema in software-ul sau.

Luand in considerare faptul ca PowerOffHijack necesita root, sunt sanse minime ca acesta sa fie instalat navigand pe internet sau descarcand o aplicatie din Google Play Store. Ca de obicei, Google ne sfatuieste sa instalam doar aplicatii din magazinul sau oficial, care sunt verificate inainte de publicare. AVG afirma ca software-ul sau antivirus pentru Android poate detecta cu repeziciune virusul PowerOffHijack si il elimina in mod automat, insa pentru a fi siguri ca sunteti protejati compania sugereaza scoaterea bateriei telefonului.

Leave a Reply

Back to top button