Android @GoogleAndroid AppsWhat's New

Google a lansat Android P Developer Preview 1 – Noutati si Caracteristici

Google a facut o traditie in ultimii trei ani sa lanseze in versiune preview viitorul sistem de operare Android. Anul acesta este al treilea consecutiv in care Google pune la dispozitie developerilor o versiunile “Developer Preview” (DP) pentru noul Android.

Noul Android P vine cu o serie de modificari si caracteristici noi ale aplicatiilor si multe modificari ale sistemului de baza. Atat la nivel de cod cat si la nivel de interfata utilizator. De asemenea, Android P va avea un nou sistem de notificari si o noua interfata pentru notificari, setari si setari si setari rapide (quick settings).

Android P Developer Preview 1 este dedicat numai developerilor, de la care Google aduna feedback-uri legate modul de extindere si de afisare.

Functii noi pentru aplicatii si dezvoltatori pe Android P

Avand in vedere ca ultma perioda s-au lansat pe piata multe device-uri Android cu dimensiuni si forme de ecran unice, noul Android P va cauta sa gestioneze aplicatiile si interfata pentru fiecare rezolutie si dimensiune in parte. De asemenea se va tine cont si de smartphone-urile edge-to-edge cu crestatura in partea de sus ca a iPhone X. Acest design presupune o administrare grafica separata a barei de informatii din partea superioara.
Noile interfete API vor permite developerilor sa gestioneze modul in care va fi afisat continutul.
Redesenarea si reproiectarea sistemului de notificari in apicatii imbunatateste semnificativ vizibilitatea si functionalitatea. Mai exact, aplicatiile pot afisa conversatii, poze, stickere si caracteristici de raspunsuri inteligente.

Pentru imagini, noile API vor permite fluxuri simultane de la doua sau mai multe camere. Un API foarte necesar tinand cont ca tendintele noilor device-uri se indreapta in directia camerelor dual. Acestea vor face posibilie caractersitici multi-camera pentru zoom, bokeh si vizualizare stereu (stereo vision).

Pentru continut media, Android P va avea suport HDR VP9 pentru videoclipuri HDR disponibile pe YouTube si Play Movies. Compresia HEIF lansata de Apple pe iOS si macOS este si ea si prezenta in noile API.
O alta caracteristica va permite pozitionarea in interior prin WiFi Round-Trip-Time. Se va putea stabili distanta de la device la punctul de acces wireless. Router.
Imbunatatiri semnificative se vor aduce in Android P si pentru Neural Network API, Autofill, Open Mobile API pentru platile securizate si tranzactiile prin NFC.

Android P va aduce si schimbari semificative in ceea ce priveste securitatea aplicatiilor si confidentialitatea utilizatorilor. Nu o sa mai vedem aplicatii care sa ceara fara rost acces la contacte, microfon sau camera. Va fi implementat si un sistem de dialog care sa ceara activarea prin amprenta pentru accesarea paginilor web necriptate de tip HTTP.

In prezent, Android P DP! este disponibil pentru device-urile Pixel, Pixel XL, Pixel 2 si Pixel 2 XL

stealth

Editor articole de tehnologia informatiei, gadget si telefoane mobile.

Leave a Reply

Back to top button