iOS @AppleiOS AppsiPhoneMobile Apps

Atasamentele S/MIME / smime.p7s pot bloca aplicatia Mail pe iPhone

De ceva timp se intampla un lucru cel putin ciudat pe multe smartphone-uri iPhone, atunci cand este primit un mesaj cu atasamnet “smime.p7s” pe aplicatia Mail. Este vorba despre aplicatia nativa, intalnita pe toate sistemele de operare iOS.

Datele Problemei: 

Se primeste pe iPhone un mesaj e-mail pe care este trimis un fisier document insotit de un certificat smime.p7s. Dupa primirea acestui mesaj, in momentul in care se incearca descarcarea lui in background, aplicatia Mail a iOS este imposibil de utilizat sau se inchide subit.
Stergerea mesajului de pe iPhone (daca se reuseste acest lucru) nu este o solutie. Mesajele de e-mail sterse se vor duce automat intr-un folder “Trash” unde se va incerca in continuare descarcarea fisierului criptata, iar problema va persista.

Ce sunt atasamentele S/MIME  (smime.p7s)

In momentul in care primiti un documet pe mail venit din partea unei institutii sau a unei banci, este foarte posibil ca acesta sa fie insotit si de un fisier de forma smime.p7s. nu va chinuiti sa deschideti acest fisier pentru ca nu o sa puteti. S/MIME (Secure Multipurpose Internet Mail Extension)  ofera un plus de securitate mesajelor trimise dintr-un cont Exchange ActiveSync.
S/MIME contine doua componente principale: semnatura digitala si criptarea.

Semnatura Electronica, verifica daca mesajul e-mail a fost trimis intr-adevar de expeditor. In acest fel se evita trimiterea de mesaje de catre virusi, de pe o adresa de e-mail. Pentru a trimite aceste mesaje cu semnatura electronica se instaleaza un certificat electronic unic pentru fiecare utilizator.

Criptarea reprezinta o modalitate de a securiza informatiile astfel ca acestea nu pot fi citite decat daca mesajul este adus la o stare decriptabila. Acesta este si rolul fisierului smime.p7s. Aceasta cheie de criptare ofera securitate mesajului atunci cand acesta este in tranzit sau cand este stocat.

Este foarte posibil ca iOS sa nu inteleaga acest gen de mesaje e-mail venite criptat de pe Exchenge pe aplicatia Mail a iPhone, iar in consecinta sa apare eroarea ce duce la inchiderea subita a aplicatiei.

Cum rezolvam problema inchiderii subite a aplicatiei Mail pe iPhone / iOS

Daca ati primit un astfel de masaj pe e-mail, insotit de un fisier criptat S/MIME si aplicatia Mail nu mai functioneaza, cel mai bine este sa mergeti in interfata web (webmail) sau pe un alt client de mail unde puteti accesa contului de e-mail pe care ati primit mesajul si sa-l stergeti inclusiv din “Trash” / “Cosul de gunoi”. Desigur, nu inainte de a salva pe PC / Mac datele importante din mesaj. De regula, acest tip de fisier insoteste documente atasate, in format PDF sau .DOCX.
Dupa ce stergeti mesajul, inchideti si reporniti iPhone, apoi deschideti aplicatia Mail. Este posibil ca aceasta sa se mai inchida subit o singura data, dupa care totul va reveni la normal.

In ceea ce ne priveste, aceasta problema a intampinam de foarte mult timp cu toate mesajele primite de la Raiffeisen Bank.

stealth

Editor articole de tehnologia informatiei, gadget si telefoane mobile.

Leave a Reply

Back to top button