Mobile Apps

Snapdragon 821, un chipset puternic pentru smartphone-urile anului 2016

Chipset-ul care sta la baza majoritatii smartphone-urilor high-level de anul acesta este Snapdragon 820, fiind utilizat atat de companii care livreaza la nivel global precum Samsung, LG si HTC, cat si de catre cele mai mari companii din China precum Xiaomi si LeEco. Aceste modele nu vor mai sta mult timp in topul celor mai performante telefoane, deoarece in aceasta toamna va debuta Snapdragon 821, o versiune mai puternica a celebrului chipset de la Qualcomm.

Compania americana a anuntat lansarea noului Snapdragon 821 fara prea mare agitatie. Motivul pentru aceasta hotarare pare sa fie diferenta minora intre modele, acestea folosind aceeasi arhitectura. Pe hartie, doar frecventele la care noul cip lucreaza par a fi schimbate, performanta castigata fiind de circa 10%. Luand in calcul faptul ca Snapdragon 820 era deja un cip foarte performant, probabil ca multi utilizatori nu vor sesiza diferentele in utilizarea obisnuita. Snapdragon 821 integreaza patru nuclee Kryo, doua pentru performanta inalta, tactate la 2,4 GHz si doua pentru activitatile obisnuite, care lucreaza acum la 2 GH. Cipul grafic Adreno primeste o mica optimizare, de la 624 MHz la 650. Avantajul integrarii lui Snapdragon 821 fata de 820 pare sa fie eficienta sporita, teoretic oferind performanta mai mare consumand aceeasi cantiate de energie electrica.

Qualcomm afirma faptul ca multi parteneri vor integra acest chipset in cea de-a doua jumatate a lui 2016, dar nu este vorba doar despre smartphone-uri. Potrivit comunicatului oficial, Snapdragon 821 se va intalni inclusiv in headset-uri VR, ceea ce sugereaza ca are tot ce ii trebuie pentru a fi compatibil cu platforma Daydream VR de la Google.

Nu este clar cand va debuta primul smartphone bazat pe noul chipset, dar exista deja speculatii despre modele ZenFone si LeEco care ar trebui sa fie lansate in viitorul apropiat.

Leave a Reply

Back to top button