NávodČo je nové

Ce inseamna iSIM si care sunt diferentele fata de SIM si eSIM

Inainte sa vezi ce inseamna iSIM si care sunt caracteristicile acestei tehnologii, sa ne uitam putin in urma la tehnologiile care au stat la baza identificarii device-urilor mobile in retelele de comunicatii.

Pana in prezent ne-am obisnuit ca smartphone-urile si iPhone sa fie cu SIM sau eSIM. In cazul clasicului SIM au fost mai multe etape in care celebra “cartela SIM” a devenit tot mai mica. Evolutia SIM (Subscriber Identity Module) a inceput cu Mini SIM in 1996, Micro SIM in 2003 si pana la Nano SIM in 2012.

eSIM (embedded-SIM) este o tehnologie mai noua, aparuta in 2016, care inlocuieste SIM fizic cu unul incorporat in device. Acesta este un chip eUICC atasat permanent, ce nu poate fi schimbat sau extras din telefon sau smartwatch. Schimbarea numarului de telefon se face pe baza unei aplicatii de retea, din meniul telefonului.

Desi primul eSIM a fost introdus pentru prima data pe smartwatch Samsung Gear S2 Classic 3G in 2016, Apple a implementat aceasta tehnologie in 2018 pe iPhone XS, urmand ca abia in 2022 sa lanseze gama iPhone 14 exclusiv cu eSIM. Dar nu in toate tarile. In 2023, cand scriu acest articol, la nivel global sunt foarte multi operatori de telecomunicatii care nu ofera suport eSIM. Astfel ca iPhone 14 exclusiv cu eSIM a fost lansat numai pentru USA. In celelalte tari, iPhone 14 a venit in versiune Dual-SIM (SIM si eSIM).

Ce inseamna iSIM si ce caracteristici il diferentiaza de SIM si eSIM?

iSIM inseamna Integrated Subscriber Identity Module, si asa cum spune si numele, acesta se integreaza direct in procesorul dispozitivului, fara sa mai ocupe spatiu si cu un consum de energie infim, comparativ cu eSIM.

ce inseamna iSIM si diferentele fata de eSIM
Mini SIM to iSIM

Principalele avantaje ale iSIM sunt:

1. Se elimina spatiul ocupat in dispozitiv, iSIM fiind integrat in procesorul dispozitivului si avand dimensiunea de 1 mm. Pentru producatorii de device-uri, spatiul ocupat sub carcasa este extrem de important. Si sa nu ne gandim numai la telefoane mobile. Sunt o multime de alte device-uri in miniatura care au nevoie de conexiune la retele de comunicatii. De la dispozitive de spionaj si urmarire, si pana la dispozitive fixe outdoor.

2. Un alt aspect este consumul de energie. Fiind alimentat odata cu procesul, consumul de energie al iSIM este nesimnificativ pentru a fi luat in calcul. Asta inseamna o autonomie mai mare a beteriei pe device-urile cu iSIM. In special cele de mici dimensiuni, unde bateriile sunt de capacitate redusa.

3. Securiatea device-ului este sporita, comparativ cu SIM si eSIM. Fiind integrat direct in procesurul de aplicatii al telefonului, iSIM beneficiaza de enclava de securiate a acestuia.

Primele telefoane cu iSIM

Cel mai probabil iSIM va fi prezent pe gama Samsung Galaxy din 2023 sau 2024 si este posibil ca aceasta tehnologie sa fie implementata destul de repede si de Apple pe viitoarele generatii de iPhone si iPad din 2024. Daca in cazul tehnologiei eSIM, compania Apple a fost sceptica, nu acelasi lucru se intampla si cu iSIM, care ofera securitate sporita si avantaje evidente.

iSIM – Rezumat

iSIM este integrat in procesorul telefonului sau dispozivului, inlocuind SIM-ul fizic atasat telefonului sau chip-ul eUICC (eSIM) incorporat pe placa de baza. Ocupa un spatiu infim, permitand producatorilor sa proiecteze device-uri de dimeniuni reduse, consuma energie foarte putina si ofera o securitate sporita.

tajnosť

Entuziast al universului Apple, scriu cu placere tutoriale si articole, atat despre iPhone cat si despre smartphones cu Android. Te voi ajuta sa rezolvi problemele pe care le intampini in setarile Android sau iOS, sa rezolvi erori si sa gasesti cele mai bune trucuri si aplicatii pentru telefonul tau.

Zanechať Odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

Tlačidlo Späť na začiatok