iOS @AppleiPadČo je nové

Aplikácie nainštalované mimo App Store na iPhone [zákon EÚ]

O noua lege propusa de Comisia Europeana ar putea sa aduca schimbari importante pe iOS si iPadOS. Aplicatii instalate din afara App Store pe iPhone si pe iPad, ar fi o schimbare majora pentru sistemele de operare iOS si iPadOS dezvoltate de Apple.

Uniunea Europeana va adopta Digital Markets Act, care prin prevederile sale va forta compania americana Apple sa accepte instalarea de aplicatii pe iPhone si pe iPad si din alte surse din afara App Store.

Digital Markets Act (DMA) a fost propusa la jumatatea lunii decembrie 2020, iar zilele acestea s-a mai concretizat o etapa pana la adoptarea finala. Desigur, legea nu se refera explicit la compania Apple, insa acesta va fi fortata sa se alinieze legislatiei europene pentru produsele vandute in SEE (Spatiul Economic European).

Aplikácie nainštalované mimo App Store na iPhone [zákon EÚ]
Timeline for DMA

Ca un mic rezumat, in prezent iPhone sunt considerate cele mai sigure telefoane mobile in fata atacurilor informatice. Garantia securitatii este data in primul rand de restrictiile prezente pe iOS si iPadOS. Utilizatorul nu poate instala aplicatii si jocuri decat din App Store. Magazinul de aplicatii si jocuri al Apple, unde dezvoltatorii sunt atent verificati si trebuie sa respecte foarte multe reguli ce tintesc protectia utilizatorului.

Care sunt prevederile DMA – Legea care va forta Apple sa permita aplicatii instalate din afara App Store pe iPhone

Este vorba despre o lege antitrust care obliga gatekeeper-ii, adica marii controlori de platforme online pentru aplicatii si jocuri (Google, Apple, Microsoft) sa permita instalarea de aplicatii software si din surse terte.

Noua lege DMA mai prevede ca utilizatorii sa poata instala aplicatii si din alte platforme, decat cele ale gatekeeper. Cu alte cuvinte, pe iOS este posibil ca pe langa App Store (by Apple) sa vedem si Google Play, Microsoft Store si alte platforme de jocuri si aplicatii.

O alta prevedere a Digital Markets Act va obliga gatekeeper-ii sa lase utilizatorilor libertatea sa aleaga ce platforma pentru instalare de aplicatii si jocuri doresc sa foloseasca. Nu o vor putea seta ca implicita pe cea proprie. Ca o mica paranteza, aceasta prevedere este aplicata si pe Windows, Mac, unde utilizatorii au libertatea sa aleaga ce Internet Browser vor sa foloseasca in mod implicit.

Digital Markets Act lasa totusi si gatekeeper-ilor libertatea de a elimina platforme si aplicatii care sunt considerate potential factori de risc pentru securitatea datelor utilizatorilor, care pot duce la probleme de functionare ale componentelor hardware sau a sistemului de operare.

Asadar este foarte posibil ca utilizatorii Apple sa fie in continuare protejati. Apple are o adevarata doctrina pentru securitate si confidentialitate, iar compania va putea bloca aplicatiile rau intentionate pe iOS si iPadOS.

Din momentul de fata legile DMA mai trebuie sa treaca prin trei etape, urmand o a patra etapa cand practic aceasta va intra in efect, in luna martie 2024.

tajnosť

Entuziast al universului Apple, scriu cu placere tutoriale si articole, atat despre iPhone cat si despre smartphones cu Android. Te voi ajuta sa rezolvi problemele pe care le intampini in setarile Android sau iOS, sa rezolvi erori si sa gasesti cele mai bune trucuri si aplicatii pentru telefonul tau.

Zanechať Odpoveď

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

Tlačidlo Späť na začiatok