iCloudiOS @AppleiOS NewsMobile AppsWhat's New

Probleme la activarea iMessage si FaceTime a numerelor de telefon din reteua Telekom Romania

Sunt utilizator de iPhone (iPhone 6 cu iOS 8.3) si Mac (MacBook Pro cu OS X Yosemite 10.10.3), iar de mai bine de doua saptamani am observat ca mesajele primite pe iPhone nu se mai redirectioneaza catre Mac. Dupa o investigatie mai amanuntita am constat ca pe iPhone, numarul meu de telefon nu mai era asociat cu aplicatiile / serviciile FaceTime si iMessage, si din acest motiv nu se mai facea redirectul.

Foloseam SMS Forwarding, optiune disponibila pe toate tipurile de iPhone care au un SIM cu numar de telefon inregistrat in reteaua Apple. Odata cu lansarea sistemului de operare OS X Yosemite, Apple a introdus optiunea SMS Forwarding prin care un iPhone redirectioneaza catre un Mac din aceeasi retea wireless atat mesajele normale (SMS-urile), cat si cele venite de alti useri iPhone prin reteaua iMessages. Cele din urma fiind mesaje trimise gratuit / netaxabile,  care in plus fata de SMS-uri permit expedierea si primirea de continut media.  Conditia ca acesta optiune sa fie functionabila, este ca numarul de telefon de pe iPhone sa fie inregistrat in reteaua Apple. Mai exact, optiunile iMessages si FaceTime sa fie activate pentru numarul de telefon.
In jurul datei de  1 Aprilie 2015 (probabil a fost o gluma proasta a operatorului de telefonie mobila), numarul de telefon din reteaua TELEKOM Romania, nu a mai aparut ca fiind inregistrat in reteaua Apple, iar in consecinta serviciile iMessages si FaceTime s-au dezactivat automat. Activarea lor fiind posibila doar cu Apple ID-ul, dar aceasta nu permite decat asocierea adreselor de e-mail cu cele doua servicii. Nu si asocierea numarului de telefon.
Dupa ce am resetat total in repetate randuri iPhone-ul, am incercat N tutoriale de activare, am sters toate datele de pe iOS, ba chiar am mers sa schimb SIM-ul,  problema a persiatat. “Waiting for activation” iar dupa cate ore “Activation unsuccessful. Turn on iMessage to try again“.

iMessages waiting for activation

In plus pentru fiecare  incercare de activare am fost taxat la tariful de SMS international. Pentru cei care nu stiu, orice activare sau incercare activare a  acestor servicii este taxata in contravaloarea unui SMS international. Atat. Doar la activare. Dupa activare, atat apelurile prin FaceTime cat si mesajele prin iMessages sunt gratuite (daca aveti un abonament de date, atentie totusi sa nu depasiti numarul de MB inclusi in abonament).

Am contactat de sase ori suportul de la Telekom (1234) si cu stupoare am constata ca unii operatori habar nu au ce inseamna iMessage si FaceTime. Intr-o convorbire am fost “plimbat” la trei operatori din doua departamente, pana am dat peste al patrulea care stia despre ce e vorba.  Ba chiar o duduie mi-a recomandat sa nu mai trimit mesaje prin aplicatia Messages si sa folosesc “direct iPhone-ul”. Nu prea am inteles cum vine asta. Probabil sa scriu mesajul pe iPhone cu o carioca marker si pe urma sa arunc cu el catre destinatar. In fine, cert este ca dupa apeluri reptate si discutii cu cativa operatori, raspunsul a fost de fiecare data acelasi. “Ne pare rau dar la noi nu este nici o problema care sa va impiedice activarea acestor servicii pe numarul de telefon“.
Problema nu a fost rezolvata nici la aceatsa ora si din cate vad pe forumuri sunt multi cei care se plang. Nu bag mana in foc totusi ca problema ar fi de la Telekom. Este posibil ca numerele de telefon din reteaua Telekom sa fi fost blocate neintentionat de Apple.
Daca aveti aceasta problema sau daca ati avut-o si ati gasit o rezolvare, va invit sa lasati comentariile voastre.
Voi reveni cu update-uri pe masura ce obtin noi date. Pana atunci o sa mai fac putin cost suplimentar cu incercarea de activare a serviciilor. ;-)

PS. In comentarii va puteti semna si cu pseudonime decente (gen XYZ).

Leave a Reply

Back to top button