Internet MobileiPhoneTutorial

Kako možemo zvati i biti pozvani kada smo izvan područja pokrivenosti (Wi-Fi pozivanje)

Sunt foarte multe zone in care semnalul operatorului de telefonie mobila to je foarte slab ili inexistent. Pana acum ceva ani, marea problema cu semnalul era in afara localitatilor, insa in timp, operatorii au cautat sa-si extinda tot mai mult retelele, astfel ca in prezent vorbim de o acoperire foarte mare la nivel national. Totusi, in prezent sunt zone unde semnalul lipseste chiar si in orasele mari. In special in case si blocuri cu peretei din beton foarte gros. Peretii din beton armat i vegetatia abundenta (copacii) sunt bariere redutabile in fata semnalului de telefonie mobila.
Ni se intampla destul de des, ca intr-un apartament sa intalnim zone unde semnalul este foarte slab si calitatea unei convorbiri telefonice scade. Sunt si cazuri in care convorbirea se intrerupe de tot, dupa o perioada in care auzim distorsionat partenerul de conversatie. Acest lucru se intampla de regula in zonele in care avem una sau doua “liniute” la indicatorul de semnal de pe ecranul telefonului.

O solutie foarte eficienta prin care putem sa scapam de problema semnalului slab sau inexistent, este apelul prin wireless. Numit Wi-Fi Calling ili Apel Wi-Fi, acest serviciu permite apelarea si primirea de apeluri pe nmarul de telefon, folosind o conexiune la o retea wireless. La router-ul din casa sau de la birou.
Mai exact, prin serviciul Wi-Fi Calling, apelurile telefonice nu se vor mai efectua in totalitate prin intermediul operatorului de telefonie mobila, ci vor fi facute prin internet. Indiferent ca aveti internet de la UPC, RDS, Telekom sau de la oricare alt provider, puteti folosi acest serviciu Apel Wi-Fi daca il aveti activat. Apelul, desi va folosi numarul dvs. de telefon si planul tarifar conform cu abonamentul sau cartela PrePay, va fi initiat prin IP-ul de internet.

De ce avem nevoie pentru a efectua apeluri printr-o retea Wi-Fi?

  • In primul rand, serviciul Wi-Fi Calling trebuie sa fie activat de operator.
    Pana in acest moment, in Romania, naranča este singurul operator de telefonie mobila care ofera acest serviciu la toate abonament de date. Serviciul se activeaza gratuit, odata cu accesul la serviciul 4G.
  • o conexiune Wi-Fi cu acces la internet, la care sa ne conectam telefonul (RDS, UPC, Telekom… Nu conteaza. Stabila sa fie.)
  • un telefon compatibil pe care sa poata fi activat serviciul Wi-Fi Calling.
    Acest serviciu este disponibil pe majoritatea smartphone-urilor Samsung, LG, Huawei si pe modelele de iPhone, mai noi de iPhone 5.
  • abonament ili cartela PrePay pe care sa fie activate datele mobile kroz 4G.
  • o cartela SIM 4G – nu stiu daca mai exista modele mai vechi pe piata.

Dupa ce intrunim toate conditiile de mai sus, avem nevoie sa activam serviciul Wi-Fi Calling pe telefonul mobil sau pe iPhone.
Pentru utilizatorii de iPhone, activarea se face foarte simplu. Mergem in “postavke” ? “Cellular” ? “Wi-Fi Calling”.

Enable“, dupa ce am luat la cunostinta ca se va face conexiunea folosind contul de Orange Romania, prin intermediul operatorului de internet. Acesta din urma putand avea acces la identitatea device-ului nostru in reteaua de internet. Nu este nici o panica. Se vor trimite catre operatorul de internet aceleasi date ca si in cazul conectarii cu un laptop sau cu un PC la internet.

Dupa activarea cu succes a serviciului, in partea stanga-sus, dedicata numelui operatoruluid e telefonie mobila. in loc de “orange” o sa apara “Orange Wi-Fi“. Semn ca apelurile telefonice, atat cele receptionate cat si cele efectuate, se vor face prin reteaua de internet.

Atat activarea serviciului Apel Wi-Fi, cat si utilizarea lui sunt gratuite. Folosind Apel Wi-Fi veti fi taxat conform abonamentului de telefonie mobila. Daca aveti minute incluse, se vor consuma din acestea, iar daca nu aveti, veti fi taxat la tariful standard al abonamentului dvs.
Trebuie sa stiti ca acest serviciu nu este valabil si in roaming. Daca sunteti in afara tarii, nu veti putea utiliza Wi-Fi Calling.
Nu este indicat sa tineti serviciul activat intr-o zona in care aveti semnal bun la telefon. Daca sunteti in timpul unui apel initiat sau primit prin Wi-Fi si paratiti aria de acoperire a router-ului, apelul va fi redirectionat automat pe Apel 4G (similar cu Apel Wi-Fi, numai ca se vor folosi datele 4G), fara intreruperi. In cazul in care nu aveti acoperire 4G, convorbirea se va inrerupe, deoarece trecerea de la Wi-Fi Calling la apel prin reteaua clasica de telefonie, este imposibila. Va trebui sa reluati apelul folosind reteaua mobila clasica.

Este o solutie ideala pentru o cabana la munte, unde exista internet dar unde operatorii de telefonie mobila nu au semnal. Cat timp sunteti in aria de acoperire a router-ului de internet si aveti Wi-Fi Calling activat, veti putea folosi telefonul mobil pentru apeluri voce.

potajno

Entuziast al universului Apple, scriu cu placere tutoriale si articole, atat despre iPhone cat si despre smartphones cu Android. Te voi ajuta sa rezolvi problemele pe care le intampini in setarile Android sau iOS, sa rezolvi erori si sa gasesti cele mai bune trucuri si aplicatii pentru telefonul tau.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena. obavezna polja su označena *

Gumb Natrag na vrh