iOS @AppleiOS NewsiPhoneWhat's New

High Efficiency Image Format (HEIF) va reduce considerabil spatiul ocupat pe iPhone si iPad

Pana acum am fost obisnuiti ca de aproape de fiecare data cand un producator de software sau dezvoltator promite performanta in urma unui update, acesta sa insemne de fapt un spatiu mai redus pe device si chiar sa ingreuneze sistemul.

iOS 11 se pare ca nu va mai respecta aceasta “regula”, iar posesorii de iPhone si iPad nu vor mai avea stresul spatiului ocupat pe device cu pozele si cu filmuletele.
Noua tehnologie HEVC (H.265) implementata de Apple pe iOS 11 va permite o comprimare mai buna a fisierelor foto si video capturate cu apicatia Camera, iar pentru foto se va introduce si formatul HEIFHigh Efficiency Image File Format.

Ce este High Efficiency Video Coding (HEVC)

Acesta nu este format nou. Este folosit de Apple inca din 2015 pentru a salva latimea de banda (bandwidth)  in apelurile video efectuate prin FaceTime. Astfel ca utilizand codecul HEVC sunt posibile apeluri video in format HD, cu un consum redus de trafic internet. Foarte util cand suntem conectati la o retea mobila 4G cu trafic limitat.
Formatul a fost folosit si de catre Netflix si Amazon Instant Video, insa numai pentru device-urile non-mobile.

Ce este High Efficiency Image Format (HEIF)

High Efficiency Image Format (HEIF), este noul format dezvoltat de Apple pentru imagini / fotografii. Daca pana acum eram obisnuiti ca o poza sa fie in format .JPG (care a devenit sininim cu imaginea digitala), utilizatorii de iPhone si iPad vor face cunostinta cu .heic. Acest nou format va fi folosit si de HEVC pentru codarea imaginilor din inregistrarile video. Vor fi la jumtatea dimensiunilor celor JPG si H.264, pastrand in acelasi timp calitatea imaginii. Normal, codarea si decodarea se va face mult mai rapid decat in cazul JPG.

Asadar. cel mai mare avantaj al noului format HEIF, este salvarea spatiului ocupat de poze si de video de pe iPhone si iPad, pastrand in acelasi timp calitatea imaginilor.

Pentru utilizatorii posesori de iPhone, dar care au nevoie sa vizualizeze fotografiile pe Windows, iOS 11 va face conversia automata din  .heic in .JPG in momentul exportului pe Windows PC.

 

Read in your language: EN - FR - DE - IT - ES - PT - NL - PL - EL - GA - SV - FI - NO - DA - LV - ET - LT - UK - CS - SK - HR - SR - SL - BG - HU - RU - TR - KO - JA - ZH-CN - ZH-TW - HI - IW - ID - TH - VI - AR

stealth

Entuziast al universului Apple, scriu cu placere tutoriale si articole, atat despre iPhone cat si despre smartphones cu Android. Te voi ajuta sa rezolvi problemele pe care le intampini in setarile Android sau iOS, sa rezolvi erori si sa gasesti cele mai bune trucuri si aplicatii pentru telefonul tau.

One Comment

  1. Miten saan HEIC muodon kuvat takaisin JPG muotoon? Puolet kuvistani on JPG ja viimeisimmät HEIC, joka ei avaa kuvia näytön kokoisiksi vaan pitää ne pieninä. Esitystä varten tarvitsen kuvat isoina näytössä, enkä ole onnistunut vielä “poistamaan” HEIC muotoa. Kuvaty otettu iPhonella ja ne siirtyvät myös Maciin, jonka kautta kuvaesitys pitäisi tehdä – parin päivän päästä!
    Kaikista vinkeistä todella kiitollinen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button