iOS @AppleiPhone

Display-ul de pe iPhone X decupeaza din videoclipuri si strica experienta in jocuri

Cel putin asta a devenit in ultimile zile o problema existentiala pentru multi. Ecranul edge-to-edge al iPhone X (adica pe toata suprafata frontala), sufera si un decupaj in pareta superioara unde sunt plasati senzori, camera foto si camera infrarosu.

Este vorba despre zona din imaginea de mai jos:

Oricat de mult au incercat cei de la Apple sa inoveze si sa extinda display-ul, aceasta zona nu a putut fi eliberata de suita de senzori si de camere. Nu sunt singurii. Nici Samsung nu a reusit sa faca acest lucru pe Samsung Galaxy Note 8. In locul decupajului  din display, compania coreeana a preferat sa vina in pareta superioara cu cu o banda neagra subtire, pe care sa fie prezenti senzorii si camerele frontale.

Sa vorbim putin despre display-ul iPhone X.
Avem un ecran din sticla rezistenta la zgarieturi,  Super Retina HD (asa l-au numit cei de la Apple) de 5.8-inch diagonala, sustinut de tehnologia OLED Multi-Touch. Ca un “stiati ca…”, display-ul iPhone X este produs de Samsung. Tehnologia si procesul de productie al OLED, le apartine.
La capitolul clariate, culori si contrast, este impecabil. 2436 x 1125 pixel cu 458 ppi, 1,000,000:1 contrast, True Tone. In traducere libera, pentru oamenii care nu vor sa stie ce inseamna aceste date, dar pe care-i interizeaza calitatea imaginii, le spunem ca e de bine. O imagine foarte clara, culori vii si un contrast foarte bine calibrat.

Cu toate aceste performante remarcabile ale display-ului, in urma unor imagini de prezentare, pe internet au aparul valuri de critici la adresa iPhone X. Si nu, nu din cauza pretului care este destul de piperat, ci din cauza decupajului din ecran, care se spune ca ar strica experienta in viziionarea continutului video si in jocuri, unde se presupune ca acel decupaj ar fi de fapt taiat din imaginea jocurlui.

Personal, sunt posesor de iPhone constant. De la iPhone 5 pana in ziua de azi, am achizitionat an de an modelul de top. Si cel mai probabil o sa fac acest lucru si cand o sa apara pe piata iPhone X.

Problema decupajului din ecran in timpul vizionarii unui film, nu cred ca este cu adevarat o problema. Acel decupaj poate fi evitat printr-o redimensionare a imaginii, iar pe toata linia decupajului sa apara banda neagra. Desigur, s-ar pierde pobabil 1-inch din diagonala. Aceasta ar fi cea mai mare drama.
Nu  o sa mai beneficiati de experienta inch-ului in plus daca intentionati  sa vedeti toate episoadele din “Tanar si Nelinistit” (la 1 sept. 2016 erau 11.000 de episoade si seria continua) pe iPhone. Sau daca vreti sa-l folositi pe post de consola pentru jocuri. eventual sa intrati si intr-un campionat de FIFA sau de Counter Strike de pe iPhone X.

In afara de pretul MARE, nu vedem sa fie o alta problema la iPhone X. Cel putin pana nu va fi rulat o perioada de utilizatori. Timp in care pot aparea suprize mai putin placute. Nu prea au fost antecedente in isotria iPhone, dar credem ca un review pertinent poate fi facut dupa ce acel device a fost “butonat” o perioada de timp in diverse conditii.

Daca aveti in plan sa cumparati un iPhone X si bugetul va permite, va incurajam sa faceti acest lucru. Telefonul nu merita nici pe departe acesti bani (aprximativ 5.500 lei in Romania), insa daca este un moft, nu este nici o problema.

iPhone X este un progres penru Apple si un device care in timp va face loc altora mult mai interesante. Pentru noi, iPhone X nu este un telefon de top. Este doar un pionier al edge-to-edge in istoria iPhone si in tehnologia OLED deszvoltata de Samsung.

stealth

Editor articole de tehnologia informatiei, gadget si telefoane mobile.

Leave a Reply

Back to top button