Android @GoogleAndroid AppsDownloadsiOS @AppleiOS AppsiOS NewsiPhoneMicrosoft @MobileMobile AppsWhat's New

BitTorrent Sync, aplicatia saptamanii pentru Android, iOS si Windows Phone

Prezentata pentru prima data acum aproximativ doi ani, solutia pentru sincronizarea si transferul fisierelor, BitTorrent Sync a ajuns in stadiul final 2.0 la inceputul lunii martie si este o alternativa interesanta la traditionalele servicii cloud deoarece are un caracter descentralizat si privat. Serviciul BitTorrent Sync are insa si unele carente care il impiedica sa concureze direct cu obisnuitele Drive, Dropbox sau OneDrive, desi acesta ar putea fi o alternativa foarte folositoare in anumite momente sau conditii.

Spre deosebire de solutiile cazuale de stocare si sincronizare cloud, care au un caracter centralizat, BitTorrent Sync a propus ideea sincronizarii peer-to-peer intre terminale mobile si PC-uri cu ajutorul faimosului protocol BitTorrent. Cu toate ca nu o arata, aplicatiile BitTorrent Sync functioneaza la fel ca orice alt client BitTorrent, iar in spatele acestora se ascunde un swarm complex bazat pe DHT si peer exchange, care este apt sa functioneze autonom chiar si atunci cand clientii nu au acces la Internet, ci doar la o retea locala.

wp-ss-20150311-0009

Astfel, BitTorrent Sync scapa de limitarile spatiilor disponibile online si de disponibilitatea serverelor folosite de acestea, insa are dezavantajul de a necesita prezenta online a cel putin unui client care stocheaza toate datele de care avem nevoie in acel moment. Acest aspect nu va fi o problema pentru utilizatorii mai geeky care au acasa un server sau un NAS activ in permanenta, insa utilizatorii obisnuiti vor constata ca BitTorrent Sync nu le poate satisface toate pretentiile. Serviciul se revanseaza in schimb cu rate foarte mari de transfer in cazul conexiunilor locale si o intimitate deplina, asigurata de criptarea integrala si de lipsa nodurilor intermediare. Aplicatia BitTorrent Sync este disponibila pe platformele mobile Android, iOS si Windows Phone, sistemele de operare desktop Windows, OS X, Linux si FreeBSD si detine versiuni special create pentru unele echipamente NAS de la Western Digital, QNAP, Netgear, Seagate, Synology, Drobo, Asustor si Snap Server. Asadar, nu prea avem ce sa le reprosam celor de la BitTorrent Inc, serviciul lor fiind prezent practic pe toate platformele software importante.

Cel mai probabil ca utilizatorul va utiliza pentru prima oara BitTorrent Sync pe calculatorul personal. Dupa ce aplicatia a fost instalata, BitTorrent Sync va solicita crearea unei identitati, insa aceasta nu necesita inregistrare si/sau verificare, ci este doar simplu identificator. Dupa efectuarea aceastei etape, utilizatorul va putea alege directorul sau directoarele pe care doreste sa le partajeze si este gata sa treaca la pasul urmator: sincronizarea cu alte terminale.

Deoarece BitTorrent Sync nu utilizeaza conturi de utilizator, validarea identitatii pe noul terminal se face fie prin citirea unui cod QR de pe un PC sau alt terminal, fie prin introducerea unui cod alfanumeric preluat tot de acolo. Din moment ce legatura dintre cele doua sisteme este realizata, utilizatorul poate vedea directoarele partajate, poate activa sincronizarea si poate descarca local directoarele dorite. Aceste etape vor fi repetate pentru fiecare telefon sau tableta care trebuie integrata cu contul utilizatorului. Directoarele partajabile pot fi create si pe telefoanele mobile, dar aceasta optiune este limitata de natura platformei. Un telefon Android poate partaja directoarele locale, dar terminalele Windows Phone sau iOS pot doar adauga fisiere sau subdirectoare in directoarele deja existente. Toate cele trei platforme pot activa optiunea de backup a imaginilor capturate, iar aceste directoare speciale vor fi tratate la fel ca celelalte si vor putea fi sincronizate intre restul de PC-uri si telefoane.

Odata ce utilizatorul si-a integrat toate PC-urile, telefoanele si tabletele dorite, acesta va putea alege dupa bunul plac ce directoare trebuie partajate si pe care terminale, BitTorrent Sync fiind astfel un instrument puternic de sincronizare. Pentru fiecare director sincronizat pe telefon, utilizatorul poate inspecta lista de peers, poate activa sau dezactiva sincronizarea locala automata, poate opri temporar transferurile si poate renunta cu totul la partajare. BitTorrent Sync nu este insa un instrument util doar pentru sincronizarea datelor personale, ci si un mijloc pentru transmiterea de fisiere catre ceilalti utilizatori ai acestui sistem. De aceea, activarea pe un telefon strain se va face tot cu ajutorul unui cod QR, in cazul in care partenerul se afla langa noi, sau cu ajutorul unui link trimis prin email sau orice alta modalitate de comunicatie. Daca pana acum nu am vorbit despre drepturile de acces deoarece eram singurii utilizatori, de data aceasta ar trebui sa fim ceva mai grijulii.

Proprietarii unui director pot alege daca vor sa ofere acces liber sau read-only, de asemenea pot alege numarul de zile pentru care este permis accesul si pot limita numarul de download-uri. Odata ce accesul a fost permis, directoarele partajate devin o cale prin care utilizatorii pot face schimb de fisiere intr-un mod rapid si fara probleme. In mod normal, aplicatiile BitTorrent Sync pentru telefoane sau tablete utilizeaza pentru transfer doar conexiunile Wi-Fi, dar utilizatorii pot activa manual si optiunea schimbului de fisiere cu ajutorul conexiunilor de date.

Interesant este faptul ca BitTorrent Sync nu este dependent de legatura la internet, o simpla retea locala fiind suficienta. Utilizatorii pot beneficia de transfer de fisiere facil chiar daca au la indemana telefoane cu sisteme de operare si o banala retea Wi-Fi, eventual realizata pe loc cu functia Hotspot.

Dupa cum am spus mai sus, BitTorrent Sync nu este un substitut pentru serviciile cloud precum Drive, Dropbox sau OneDrive, desi este o alternativa interesanta care s-ar putea dovedi, in anumite situatii mai rapide, mai comode si mai sigure.

Aplicatia BitTorrent Sync este un produs gratuit disponibile pe platformele Android, iOS, Windows Phone, Windows, OS X, Linux, FreeBSD si cateva echipamente NAS. Platforma ofera si un abonament Pro, acesta oferind acces la un numar nelimitat de directoare partajate, optiunea de sincronizare individuala a fisierelor si modificarea drepturilor de acces dupa procesul de partajare.

Tags

Leave a Reply

Mobile Apps, Tutorials and News:
nokia.mяндексobi/entry/van/main/x7-00, nokia.mobi/entry/van/main/n8-00xnnx, nokia.mobi/entry/van/main/n8-00xnnn, nokia.mobi/entry/van/main/700vvv, go.store.ovi.mobi/entry/van/video/C5-03song, http://go.store.ovi.mobi/entry/van/video/206, http://go.store.ovi.mobi/entry/van/apps/206, http://go.store.ovi.mobi/entry/van/apps/N112, http://go.store.ovi.mobi/entry/van/video/N110, http://go.store.nokia.mobi/entry/van/video/205, nokia.جوجلmobi/entry/van/main/700, http://go.store.ovi.mobi/entry/van/apps/201, http://nokia.mobi/entry/va, nokia.mobi/entry/van/main/e7-00xnxc, go.store.ovi.mobi/entry/van/main/n8-00, nokia.mobi/entry/van/main/c7-00xnxx, Http://nokia.mobi/entry/van/themes/5800d-1, nokia.fr.mobi/entry/van/main/700, go.store.ovi.mobi/entry/van/themes/C5-03, http://go.store.nokia.mobi/entry/van/apps/302,
Back to top button
Close