Android @GoogleiOS @AppleiPhoneREVIEWS

Android vs. iOS – Cateva motive sa treci de la Android la iOS (iPhone)

Sunt forumuri pline de discutii pe tema: “Care este mai bun? Un telefon cu Android sau un iPhone?“.
In opinia noastra, cele doua tehonologii nu pot fi comparate ca sisteme de operare. Chiar daca sunt utilizate ambele pentru telefoane mobile si in mare parte fac aceleasi operatiuni, sunt total diferite ca implementare, interfata si distributie. iOS este creat si dezvoltat de Apple, iar Android este creat de Google si dezvoltat de oricine se pricepe si doreste sa faca acest lucru. Licenta open-source.
Compararea celor doua este ca si cum ne-am pune intrebarea: “care sunt mai bune, merele sau gutuile?”. Asta tine de gustul fiecaruia, iar in cazul smartphone-urilor ar trebui sa tina de necesitatile si…chiar de bugetul alocat pentru achizitionarea unui smartphone.
Este cunoscut faptul ca device-urile Apple sunt in general mai scumpe, ele mentinand un pret destul de ridicat chiar si la un an sau doi ani de la lansare. Daca vorbim de telefoanele mobile cu Android, la acestea este o “moda” sa fie mai scumpe la lansare si in perioadata imediat urmatoare, insa dupa un timp, au fost cazuri cand pretul a scazut pana la 50% sau chiar mai mult. Un exemplu sunt telefoanele Samsung, care la lansae ating preturi nejustificat de mari, ca mai tarziu, in doar cateva luni sa ajunga la jumatate de pret. In fine, nu despre evolutia preturilor smartphone-urilor, vom vorbi azi, ci despre cateva motive care ne pot face sa trecem de la un smartphone Android la un iPhone / iOS.

#1 Sistem de operare dedicat
Intotdeauna am fost de parere ca unealta multifunctionala nu este mai buna ca performante, comparativ cu o unealta dedicata pentru o anumita operatiune. Cam asa stau lucrurile si intre Android si iOS. In timp ce Android il gasim pe o gama foarte mare de telefoane mobile, ale mai multor companii, de la AllView la Samsung si LG, sistemul de operare iOS este folosit numai pentru device-urile Apple. iPhone si iPad.

#2  Google Play vs. App Store – Optimizare si Securitate
Este adevarat ca pe ambele “piete de aplicatii” gasim aproape acelasi aplicatii si jocuri, insa tendinta dezvoltatorilor este de a lansa aplicatii in primul rand pentru iPhone. Este posibil ca acesta sa fie si o strategie de vanzari. In general, utilizatorii de iPhone dispun de resurse financiare ceva mai bune, comparativ cu majoritatea utilizatorilor de Android, care folosesc telefoane low-cost. Probabilitatea ca utilizatorii sa cumpere o aplicatie este mai mare in App Store decat in Google Play.
Un alt aspect este verificarea, securitatea si buna optimizare a aplicatiilor. Pe App Store, fiecare aplicatie este verificata atent inainte de a fi disponibila pentru descarcare si utilizare. Este testata atat din punct de vedere al securitatii cat si din punct de vedere al optimizarii.
In Google Play este admisa aproape orice aplicatie si jos. Chiar si o simpla aplicatie “lanterna” care sa ne ceara acces la contactele din agenda si la fisierele personale in timpul instalarii.

#3 OS Software Update
La capitolul update-uri sistem de operare, Android este un dezastru. Android 6.0 Marshmallow a fost lansat in septembrie 2015, iar pana la aceasta data, martie 2016, este folosit pe aproape 2% din smartphone-uri. Politica Apple este total diferita in ceea ce priveste update-urile de iOS si securitatea. Update-urile pentru iPhone se fac simultan pe toate device-urile din intreaga lume, indiferent de modelul iPhone-ului, tara in care este utilizat sau de operatorul de telefonie mobila.
O alta mare diferenta este compatibilitatea noilor versiuni de software cu device-urile mai vechi. De exemplu, Android 6.0 Marshmallow nu este disponibil pe Samsung Galaxy Note 3, care a fost lansat in 2013, desi acesta este un smartphone cu 3 GB RAM, procesor puternic si capacitate de stocare destul de mare. Nu mai este un model de top pentru Samsung, dar totusi posesorii au dat bani buni pe aceste telefoane la data achizitionarii lor. Credem ca ar merita sa primeasca update-uri in continuare.
iOS 9, cel mai nou sistem de operare pentru iPhone-uri,  este compatibil si ruleaza foarte bine pe iPhone 4S, care a fost lansat in 2011.

#4 Interfata pentru utilizator (UI / UX)
Pentru un novice in ale smartphone-urilor, interfata Android-ului este un adevarat labirint atunci cand incearca sa intre in setari ca sa schimbe ceva.
La iOS este o interfata minimalista si foarte intuitiva pentru orice nivel de utilizator.

iphone-interface

#5 Stabilitate si performanta in timp
Ca utilizator iOS si Android de multi ani, nu am putut sa nu o observ o problema a Android-ului. Chiar daca avem un smartphone performant cu Android care rula foarte bine dupa instalare,  acesta in timp incepea sa raspuna mai greu la comenzi si sa apara intreruperi la accesarea meniului, mail-urilor sau a altor aplicatii.
Pe iOS, si dupa 2 ani de folosire intensa, sistemul merge la fel de bine ca in ziua instalarii.

Acestea ar fi cam cele mai mari diferente intre Android si iOS in opinia noastra. Retineti totusi faptul ca niciun sistem de operare nu este 100% perfect. Nici chiar iOS ;-)

stealth

Editor articole de tehnologia informatiei, gadget si telefoane mobile.

Leave a Reply

Back to top button